Haarverlies door chemo?

Chemotherapie heeft een celdodende of celgroei remmende werking. Het heeft niet alleen effect op kankercellen, helaas ook op sommige gezonde lichaamscellen zoals de cellen in de haarzakjes die ons haar laten groeien. Deze cellen zijn zo gevoelig voor bepaalden chemotherapieën dat haarverlies het gevolg is.

 

Ga je haar verliezen.

Dat hangt af van welk type chemotherapie dat je krijgt. Er zijn ook chemotherapieën die geen haarverlies veroorzaken. Weke chemotherapie hangt af van het type kanker, het stadium van de ziekte, je conditie enz. Maar de behandeling van borstkanker heeft vrijwel altijd haarverlies tot gevolg. Je behandeld arts of oncologieverpleegkundige gaat je vertellen over de chemotherapie en/of haarverlies daarbij een rol speelt.

 

Haarpijn

Na ongeveer 10-14 dagen na de eerste kuur, wordt de hoofdhuid gevoeliger, dit noemen we haarpijn. Vooral s ’nachts is het pijnlijk als je hoofd op het kussen ligt door de extra wrijving. Ik adviseer een gladde zijden kussensloop dat geeft minder wrijving.

 

Gaat het haar uitvallen.

Ongeveer drie weken na de eerste chemo kuur laat het haar los. Je ziet kalen plekken op je hoofd en vindt haren op je hoofdkussen of in de wasbak. Je haar is een belangrijk onderdeel van je identiteit, het haar verliezen voelt als een deel jezelf verliezen.

 

Knip adviezen.

Wanneer je langere haren hebt adviseer ik om de haren wat korter te knippen na de eerste kuur, zie het als een tussenstap. Het haarverlies is dan nog niet begonnen. Dit adviseer ik maar is uiteraard een persoonlijke keus, wanneer je haren gaat verliezen is het met kortere lokken een ander gevoel dan wanneer je langere lokken loslaten. Wanneer het haarverlies doorzet en het niet meer te camoufleren is, kiezen sommige vrouwen ervoor het resterende haar met de tondeuse te laten millimeteren. Je maakt hierin je eigen keuze, onderschat het niet, al lijkt het een praktische oplossing het is een emotioneel moment. Je hoeft het niet alleen te doen, neem een vertrouwens persoon mee die er voor je is op dit moeilijk moment.

 

Bescherming van het hoofd.

Je verliest de meest warmte via je hoofd wanneer je geen haren heb. Daardoor kun je het ’s nachts eerder koud hebben. Laat kou je nachtrust niet verstoren, je hebt je slaap hard nodig om je lichaam te herstellen tijdens het kuren. Een zacht mutsje met zo min mogelijk naden houd je lekker warm.

 

Verzorging van de hoofdhuid.

Mediceuticals verzorgt je hoofdhuid en zuivert de haar follikels, chemo kan je hoofdhuid- huid droog en schilfering maken, maar ook zorgen dat het extra uitdroogt. Dagelijks hoofverzorging en de hoofdhuid-huid goed hydrateren vermindert de jeuk en irritatie. Wassen en insmeren ( wel zachtjes masseren) stimuleert de bloedcirculatie, het draagt bij aan de optimale conditie van de hoofdhuid en haarfollikels en speelt een rol in het stimuleren van de nieuwe haargroei. Soms begint het haar al terug te groeien aan het einde van de chemo periode.

Het kan zijn dat de haargroei na de chemo anders is dan voorheen, het duurt een periode voordat de oorspronkelijke structuur terug. Soms zie je dat het haar grijs of grijzer terug komt.

Wanneer jij voelt dat je hoofdhuid weer de oude lijkt kun je na overleg met de verpleegkundige- naar de kapper, in mijn salon heb ik gekozen voor een zachte behandeling, kleuring zonder peroxide of ammoniak.

Ik help je graag met informatie en producten waarmee je haarverlies met vertrouwen kunt trotseren.